marți, 15 ianuarie 2019

Care e diferența dintre shadow și darkness în psihologie?


Shadow sau umbra este formată din toate acele părți din noi pe care le-am negat, le-am ascuns sub preș, de care n-am mai vrut să știm sau care ne prefacem că nu există. Din shadow fac parte fricile noastre, traumele, rănile, dependențele, neîmplinirile, ura, mânia, gelozia, posesivitatea, lipsa de încredere în noi, lipsa de motivație, de sens, de direcție.

Toate acele energii care se hrănesc din noi, cu viața noastră, și ne lasă uneori fără suflare, formează umbra.

Umbra reprezintă un material de lucru pentru psihic fără de care nu putem evolua în nicio direcție, este o parte din noi pe care trebuie să o cunoaștem și să ne-o asumăm.

Este foarte util să acordăm atenție diferitelor aspecte care formează umbra, astfel încât să le aducem treptat la lumină, să le conștientizăm și să le integrăm. În acest fel, umbra se transformă în lumină.

Darkness este însă altceva. Darkness este atunci când umbra sau întunericul pun stăpânire pe noi. Altfel spus, nu ne mai aflăm într-o zonă luminoasă, din care putem lucra cu părțile rănite sau întunecate din noi. Ne aflăm în depresie, posedați de întuneric, într-o lume din care credem că nu mai există scăpare și în care ne simțim condamnați să trăim.

Este foarte dificil să ieși din întuneric de unul singur, pentru că îți trebuie un ghid. E mai ușor când ghidul e în afara ta, când stai de vorbă cu cineva și simți că îi pasă de tine. E mai greu să îți găsești ghidul în interior, în inima ta, dar momentele de darkness, de întuneric, pentru asta ne sunt date.

Ați auzit de noaptea neagră a sufletului și de faptul că uneori este atât de intensă că suntem convinși că nu-i vom supraviețui. Dar zorii acestei nopți sunt magnifici, deoarece aduc cu ei conștiența, trăirea autentică, integrarea și un alt mod de a viețui în lume.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu